Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Green Good Design Exhibition



The GOOD DESIGN logo is by Mort Goldsholl, 1950




Green Good Design: τα τελευταία προιόντα αιχμής του ντιζάιν και της αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται σε μια έκθεση που ανοίγει στην Ευρώπη

Σικάγο, Ιλλινόις, 23 Μαρτίου 2011...Τα τελευταίας αιχμής οικολογικά προϊόντα  ντιζάιν, κτιρίων και έργων αστικού σχεδιασμού αποτελλούν την έκθεση που ανοίγει στο Contemporary Space Athens στις 6 Απριλίου και διαρκεί μέχρι τις 19 Ιουνίου και η οποία έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2011.
Το Contemporary Space Athens βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Βασιλείου 46-48 στο Ρουφ / Αθήνα. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου από τις 20:00 ως τις 22:00.

Το “Green Good Design” έχει επιμεληθεί ο Christian Narkiewicz- Laine, Φιλανδο-αμερικανός αρχιτέκτονας, κριτικός αρχιτεκτονικής και διευθυντής του Chicago Athenaeum.

Στην έκθεση που διοργανώνεται από το  Chicago Athenaeum, μουσείο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν και από το Ευρωπαικό κέντρο αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικών μελετών παρουσιάζονται περισσότερα από 150 βραβευμένα βιομηχανικά και αρχιτεκτονικά έργα, αρχιτεκτονική τοπίου και έργα αστικού σχεδιασμού του ιστορικού βραβείου “Good Design” για το 2010.

Έχοντας ιδρυθεί στο Σικάγο το 1950 από τους αρχιτέκτονες Eero  Saarinen και  Charles και Ray Eames το, “Good Design” είναι το παλιότερο και σημαντικότερο πρόγραμμα παγκοσμίως που βραβεύει τα καλύτερα σχέδια από άποψη οραματισμού του προϊόντος σε συνδυασμό και με το περιβάλλον.
  

GREEN GOOD DESIGN AWARDS 2010
Κάθε χρόνο χιλιάδες επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στο βιομηχανικό και γραφιστικό ντιζάιν, κατασκευαστές και κορυφαίες εταιρίες που παρουσιάζονται στο FORTUNE 500 αγωνίζονται για αυτό το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο.

Το οικείο σε όλους λογότυπο του GOOD DESIGN, ένας κύκλος μέσα σε ένα τετράγωνο, σχεδιασμένο από τον Mort Goldsholl γραφίστα από το Σικάγο το 1950, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα branding marks παγκοσμίως.
Το 2008, το Chicago Athenaeum και το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόσθεσαν την “Green” έκδοση αυτού του ιστορικού προγράμματος βραβείων σαν έναν τρόπο για να δώσουν έμφαση και να προωθήσουν τα νέα καλύτερα προϊόντα που ηγούνται της σημερινής πράσινης επανάστασης, προκειμένου να προβούν σε μια δήλωση δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την σημασία της αειφορίας στο σχεδιασμό καταναλωτικών προϊόντων καθών και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Ο στόχος του Green Good Design είναι να φέρει την δημόσια εκτίμηση και την ευαισθητοποίηση για ένα νέο πρότυπο σχεδίασης οδηγούμενο από την τρέχουσα γενιά οραματιστών αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, σχεδιαστών τοπίου, εταιριών, κυβερνήσεων, ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων καθώς και των ιδιωτών.

Σχέδια βασισμένα στα ιδεώδη της διατήρησης της ενέργειας, της μείωσης των τοξικών αποβλήτων και των αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και μιας ευαισθησίας για τα απόβλητα, τη ρύπανση και την εξάντληση των πόρων της γης.

Για το 2010 το Green Good Design Award βράβευσε πόλεις, κυβερνήσεις, οργανισμούς, ερευνητικά προγράμματα και ανθρώπους που κινούνται ταχύτατα προς μια νέα διαδρομή, προς ένα βιώσιμο περιβάλλον, με νέα προϊόντα, κτίρια, τοπία και προγράμματα αστικών μελετών. Τα βραβευμένα για το 2010 έργα και οι αρχιτεκτονικές μελέτες είναι τα κορυφαία στη νέα «πράσινη σκέψη», προέρχονται  από τα διασημότερα γραφεία μελετών από περισσότερα από 31 έθνη και συμπεριλαμβάνονται στο FORTUNE 500.

Πράσινη αρχιτεκτονική και πράσινα καταναλωτικά προϊόντα από τις παρακάτω χώρες περιλαμβάνονται στην έκθεση: Αργεντινή, Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Καναδά, Κίνα, Λίβανο, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλλία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊβάν και Τουρκία.

Ολόκληρη η λίστα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου στο www.europeanarch.eu
Στην κορυφή της λίστας και τα δύο ιδρύματα (Chicago Athenaeum και European Center) τίμησαν την πόλη της Μαδριτης ως την πιο πράσινη πόλη του πλανήτη. Η Μαδρίτη είναι μια πόλη γεμάτη με τεράστιους χώρους πρασίνου, υπέροχους δρόμους με δέντρα στα όρια τους, λουλούδια, εμβληματικά σχήματα από πράσινο, κάθετους κήπους, λίμνη κι ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής, συστατικά που κάνουν την πρωτεύουσα της Ισπανίας ένα παγκόσμιο παράδειγμα αστικής ομορφιάς και «Πράσινης Αναγέννησης» του 21ου αιώνα.

Άλλα βραβεία του 2010 δόθηκαν επίσης σε ιδρύματα, στην έρευνα και τη νέα τεχνολογία, στο Πανεπηστήμιο Χιούστον αλλά και σε ανθρώπους όπως ο γερμανός καθηγητής Peter Latz από την Latz+ Partners GbR, Kranzberg. Η Γερμανία βραβεύτηκε για τις περιβαλλοντικές της προπάθειες και τη συνεισφορά της στη βιωσιμότητα και την πράσινη αρχιτεκτονική. Άλλα προβαλλόμενα έργα στην έκθεση είναι πρωτοπόρα καταναλωτικά προϊόντα και οικοδομικά προϊόντα που προορίζονται για μαζική κατανάλωση και προέρχονται από μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες του κόσμου: Allsteel Inc., Armstrong World Industries, Inc., Artemide SpA., Autodesk Inc., Belux AG., Bodum AG., BSH Bosch und Siemens Hausergäte GmbH., Electrolux Major Appliances, Dell, Inc., Grohe AG., Hansgrohe AG., Haworth, Inc., Herman Miller, Inc., Indesit Company, Johnson Controls Inc..Keramik Laufen AG., Mannington Commercial, Moen Incorporated, Pano Logic, Inc., Sony Ericsson Mobile Communications Design, Steelcase, Inc., Sustainable Solutions International (SSi), UPM-Kymmene Ojy., Valcucine SpA., Velux A/S, and VKR Holding A/S.

Τα βραβεία για τις τελευταίες καινοτομίες για την πράσινη  αυτοκινητοβιομηχανία εκπροσωπούνται στην έκθεση απο την BMW AG, την CRITICAL MOVE, την DAIMLER AG και την MERCEDES-BENZ.

Άλλα βραβευμένα πρωτοπόρα προϊόντα είναι νέα σχέδια για έπιπλα, φωτιστικά, πλυντήρια, ψυγεία, φούρνους, εστίες, πλυντήρια πιάτων, σχέδια δαπέδων και συσκευασίας που προωθούν τις αρχές της αναγέννησης, της ενεργειακής απόδοσης, της οικολογικής συνέπειας, της προστασίας των δασών απο την αποψίλωση και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ παρέχουν τον πιο φρέσκο και τον πιο καινοτόμο σχεδιασμό.

Αυτά τα πράσινα καταναλωτικά σχέδια είναι το διορατικό έργο μερικών από τις σημαντικότερες εταιρίες βιομηχανικού σχεδίου παγκοσμίως: Almadesign, BMW DesignworksUSA., Daimler AG Werksdesign, fuseproject, Marken Design Bosch, Matteo Thun & Partners, No Picnic Packaging & Design AB., Phoenix Design, Ross Lovegrove, Strømme Throndsen Design, Studio AMDL, srl., Whipsaw Inc., whiteout & glare GmbH., and X-Technology Swiss R&D AG.

Επίσης πολυάριθμες εταιρίες αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής τοπίου βραβεύτηκαν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, την αειφορία και την δόμηση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ενός από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτές τις εταιρίες συμπεριλαμβάνονται οι εξής: aart a/s., Airmas Asri, Arup, atelier PRO architekten b.v., Bearth & Deplazes Architekten, BIG-Bjarke Ingels Group, Bohlin Cywinski Jackson, Buro Happold, Bucholz McEvoy Architects, Inc., Cannon Design, Christensen & Co. Architects, CPG Consultants Pte. Ltd., CMA/Christian Müller Architects, Crepain Binst Architecture nv., e2a eckert eckert architekten, EAA-EMRE Arolat Architects, EHDD Architecture, ETH-Studio Monte Rosa/Bearth & Deplazes Architekten, Gensler, Goring + Straja Architects, Helen&Hard, HOK, Ishimoto Architectural and Engineering Firm, Inc., John Ronan Architects, Kendall/Heaton Associates, Inc., Kishimoto Gordon Dalaya PC., KlingStubbins, Kohn Pedersen Fox Associates P.C., Latz + Partner, Louise Braverman, Architect, Machado and Silvetti Associates, Mangado y Associados S.L., Mark Cavagnero Associates, Matteo Thun & Partners, Mathias Klotz Architect, Mecanoo Architecten, Mikou Design Studio, Moore Iacofano Goltsman Inc., Nissen & Wentzlaff Architects, Office dA, Inc., Olbrecht + Lanter AG., PageSoutherlandPage, Pickard Chilton, Rafael Viñoly Architects P.C., Renzo Piano Workshop, Rogers Marvel Architects, PLLC., Rüdiger Lainer + Partner, Perkins + Will , Prof. Kaufmann & Partners ZT-GmbH., Schlaich Bergermann und Parnter, SeARCH, Siegel & Strain Architects, Shahira Fahmy Architects, Skidmore, Owings & Merrill LLP., Smith-Miller + Hawkinson Architects LLP., Stantec Architecture, Steven Holl Architects, Sweeny Finlayson & Co. Architects Inc., SWA Group, Tabanlioglu Architects, Vo Trong Nghia Co., Ltd., Wilkinson Eyre Architects, and ZGF Architects LLP.

Στα αρχιτεκτονικά σχέδια που βραβεύτηκαν για το 2010 συμπεριλαμβάνονται νέα σχέδια πόλεων καθώς και μεμονωμένα σχέδια όπως νέα σχολεία, πανεπιστήμια, κτίρια γραφείων, έδρες εταιριών, πάρκα, μονοκατοικίες, εκθεσιακοί χώροι, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, νοσοκομεία, ιδρύματα, βίλλες, κατοικίες, εργοστάσια, τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φάροι, οικιστικές προτάσεις, εκθεσιακά περίπτερα, πολυκατοικίες, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σταθμούς τρένων, δημαρχιακά μέγαρα, δημοτικά κέντρα, λιμένες εισόδου, στεγαστικά προγράμματα, βιβλιοθήκες, ενεργειακά κέντρα, κέντρα ενημέρωσης, εγκαταστάσεις παραγωγής, συνεδριακά κέντρα, θρησκευτικά κτίρια καθώς και αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων.

«Ξεκινήσαμε αυτή την ειδική Πράσινη έκδοση στο ετήσιο πρόγραμμα Good Design προκειμένου να τονίσουμε τις πιο βαθιές και τις πιο διαφωτιστικές εξελίξεις σε αυτή τη νέα παγκόσμια εποχή του σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα» δηλώνει ο Kieran Conlon, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Περιβαλλοντικών Μελετών, από το Δουβλίνο.

« Το Good Design δεν έχει να κάνει με το χρώμα, το στυλ την εντύπωση ή τις τάσεις της μόδας, αλλά αντίθετα πρόκειται για την μελέτη η οποία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη τη χρήση και τον χρήστη του προϊόντος ή του κτιρίου, για την εμπειρία, το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις ενός κτιρίου ή ενός προϊόντος στο περιβάλλον» δηλώνει ο Christian Narkiewicz-Laine και προσθέτει: «το Green Design είναι Good Design. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό εκτός αν επιχειρεί να αντιμετωπήσει όλες αυτές τις ανησυχίες. Πιστρεύουμε στην νεωτεριστική ιδεολογία του αρχικού προγράμματος Good Design όπως αυτό διαβιβάστηκε από τους Saarinen και Eames  το 1950, πως η μορφή και η λειτουργία συνδυάζονται στο σχεδιασμό και πως το στυλ και η ουσία δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. Τα κτίρα και τα προϊόντα είναι περιβαλλοντικά.

Η προθεσμία για τις υποβολές για το Green Good Design 2012 είναι ως την 1η Σεπτεμβρίου 2011.
Αιτήσεις καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου: www.europeanarch.eu
Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Lary Sommers στο  Chicago Athenaeum στο +1/815-7774444 ή μέσω email: lary@chicagoathenaeum.org








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου